Dagvaarding

Wanneer u wordt verdacht van een strafbaar feit, kan de officier van justitie besluiten u hiervoor te vervolgen. Dit kan onder meer door u te dagvaarden voor de politierechter.

Een dagvaarding is een schriftelijk stuk waarmee u wordt opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. In de dagvaarding staat waar en wanneer u voor de  rechter moet verschijnen. Daarnaast is in de dagvaarding de tenlastelegging opgenomen. De tenlastelegging bevat het strafbare feit of de strafbare feiten waar u van verdacht wordt. Gedurende het strafproces zullen alleen die feiten aan de orde komen die in de tenlastelegging genoemd zijn. De rechter is dus gebonden aan de tenlastelegging.

Op de achterzijde van de dagvaarding of in de bijlage daarvan kunt u vinden wat uw rechten als verdachte zijn. Zo heeft u bijvoorbeeld recht op een tolk, kunt u getuigen of deskundigen op laten roepen en heeft u het recht op bijstand door een advocaat.

Een advocaat kan de processtukken opvragen bij de rechtbank en deze vervolgens met u doornemen. Samen kunt u de juridische mogelijkheden bespreken en een verdedigingsstrategie bepalen. Heeft u een dagvaarding ontvangen? Wij helpen u graag. U kunt vrijblijvend contact opnemen met ons kantoor voor een afspraak.

Spoorsingel 29 B
3033 GE Rotterdam
info@schuermanadvocaat.nl

010 – 220 79 55